Kontakta oss via vår blogg eller e-post ostgotakatterna@live.se

söndag 29 januari 2012

Om mat och sand och status

Hej bloggvänner!

Tänkte att jag skulle ta upp lite annat på bloggen, om det här med mat och sand och sånt nödvändigt ont.

Missarna, alla, både mina egna och kolonimissarna får ju Royal Canin foder och så kör vi med Everclean, multipel cat (även stödhemsmissarna såklart)!

De får inte mjukmat varje dag, men ofta i alla fall, de gillar det sådär lagom :) och då äter de bara Bozita och den med kanin i sås är mycket god och de andra åker ner också :).

När missarna går i kolonin så matar vi även med samma mat, när småttingar har dykt upp så har de fått KMR-välling och RC bebismat, både torr och mjuk.

Det är viktigt att de får bra mat och så även när de lever där ute, eller hur? Nu var det någon dumming som skrev ett mail att vi kunde ge missarna det billigaste fodret på marknaden... men då undrar jag varför? Bättre att förebygga bra status redan innan de kommer in, så är det för mig i alla fall :) och det är så skönt, för det är jag som bestämmer, ingen annan gör det! ;) Åsikter får man ha, såklart, men det är inte solklart att jag gör som alla tycker, för det är jag som bär ansvaret för missarna i "vår" koloni!

Åter igen så hävdar jag att de här missarna ska ha det bästa som jag kan ge dem, både mat och sand och kärlek och omsorg! Åter igen så har de samma värde som mina egna missar, vare sig de bor hos mig eller i stödhem!

Så, jag undrar vad ni ger era missar och vad mår de bra av? Vi testade porta21 här hemma ett tag (Nalla och Semlan får det fortfarande) och det fungerade inte alls, alla bajsade löst och drack som hästar, så det var inte okej :( tyvärr.

Behöver lite input, råd och tankar :) det är aldrig fel!

Ha en god söndag önskar missarna och Malin

11 kommentarer:

 1. Tycker du resonerar bra och mina får givetvis RC sensible. Som blötmat är det mjau i tetra som funkar bäst, har testat annat men Thindras mage är lite känslig för vissa. När det gäller kattsand blandar jag oftas för att få det lite billigare. Everclean är det som jag gillar bäst och katterna accepterar det. Till det blandar jag pussi kompakt då det är väldigt likt i utssende så det smälter ihop mycket bra.

  Pia Puma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med dig Malin och jag tänker på samma sätt. Här hos oss är det Hill's Optimal Care som kissarna har valt och de tre som behöver specialfoder går på Hill's veterinärfoder. Kattsanden är Classic med lavendel så bra med 15 kg säckar. Dyrt vid inköp men drygt att använda.

   Kram vännen för allt du gör för kissarna
   Else-Marie

   Radera
 2. Jag tycker det är viktigt att Du håller samma röda tråd i vilket foder missarna får. Tänk på på veterinären sa om MUSSE En stor och ståtlig herre med massor med bra mat i magen, fina tänder och bara en massa muskler, det märks att han har ätit väldigt bra de här sista åren :) och det vet du ju att han har. Jag tror det är extra viktigt att just kolonikatterna så länge de är ute får i sig det bästa av det bästa. Sand o så är kanske en smaksak men vad du stoppar i ditt djur är väldigt viktigt för ditt djurs hälsa.

  SvaraRadera
 3. Tidigare körde vi Orijen till våra katter, men p g a tandstensproblem (som jag visserligen inte tror berodde på Orijen) är det just nu Science Plan Vetessentials som gäller (Hill's). Vi brukade också köra Mjaus tetror med blötmat, men nu ger vi så lite (p g a tandstenen det också) att maten hinner bli dålig i tetran, så vi har gått över till Sheba för de små förpackningarnas skull.

  På sandfronten kör vi Pussi kompakt, tycker det har funkat bra och katterna verkar trivas med det.

  SvaraRadera
 4. Här hemma får katterna James Wellbeloved, vilket även fungerar bra till katter med foderallergi. Det funkar bra här hemma, sen har vi Ever Clean Multiple Cats, men även Pussi Compact har använts.. =)

  SvaraRadera
 5. Oj, det är tur att du ställer frågan till kattfolk, som fått lära sig the hard way att det aldrig går att säga att en specifik sort är den enda rätta! *skrattar* Och personligen tycker jag att du redan gör alldeles väldigt rätt genom att satsa på märken med gott rykte och välgenomtänkt innehåll.

  Här hemma använder vi RC-orrfoder till alla katterna: Imma får Renal Special, Philemon och Sagge får Young Male/Kastrerad och husisarna går just nu på Satiety Support (dietfoder). Blötmaten är också anpassad efter katten: Imma, Philemon och Sagge får Mjau tetra (särskilt kyckling, lever och räkor) och husisarna får RC Obesity Control. När det gäller sanden, måste vi ha både pellets och sand - Remiss/Toalett och ICA:s utmärkta kattsand (klumpande, icke parfymerad). Katter är individer, och en av de fascinerande delarna med att leva med dem är att man ständigt lär sig nya saker! För de är som oss, i det fallet - de ändrar sig hela tiden...

  Kram från sr. Carina, klosterkatternas tjänarinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TORR-foder skall det förstås vara - inte ORR-foder! *skrattar gott*

   Radera
 6. Jag har alltid gett Tudor RC eller Hills för kastrerade innekatter och även provat BritCare ett kort tag, men köpte ett Groupon-erbjudande på butik som hade Porta21 Sensibel och har gett det nu i två månader och Tudor har gått ner några hekton i vikt och håller sig mätt på dagsdosen, pälsen är också finare. Det är spannmålsfritt och innehåller 80% animalier. Det är verkligen prisvärt, 399:- för 10kg och drygt.
  Blötmat har jag slutat med då han endast gillar såsen i Shebas oxvariant och inte äter de andra bitarna alls. Har den stått i kylskåpet så ratas även såsen. Så tröttnade, men Tudor vill att jag ska lobba för att Sheba-såsen ska säljas på flaskor ;)

  I lådan började jag med sand av alla olika märken, även EverClean, men tröttnade på att springa alla trapporna upp och ner med alla påsar med klumpar till soptunnan flera gånger om dagen.
  Så jag valde till slut kristaller, då jag kunde spola ner bajset istället fram tills i höstas, då jag provade att börja med PeeWee och jag har aldrig varit så nöjd och Tudors päls har inget damm eller lukt alls längre, som det kunde bli med sanden och kristallerna./Tudor (har ingen webadress så gick bara att trycka på kommentera anonymt)

  SvaraRadera
 7. Här äter jag just nu en mix av Eucanuba och RC Maine Coon och RC för kattererade katter.
  Blötmat äter jag varje morgon och kväll och det ska vara Bozita , tack :)
  Min kattsand är visst en blandning av Ever Clean och nåt annat som matte o jag glömt namnet på.

  SvaraRadera
 8. Bra du tar upp detta Malin! Jag tycker maten är ett mycket komplicerat ämne. Jag ger för det mesta Mjau i Tetra och burk, ibland Bozita. Jag trodde mina kissar skulle älska Bozita men det verkar inte alls godare än Mjaus tetra? Överhuvudtaget märker jag att mina vill ha variation på smakerna. Jag har begränsat torrfodret för jag har läst, hört och mer och mer själv blivit övertygad om att kissarnas njurar i längden inte klarar av torrfoder.Pga att de flesta dricker alldeles för lite vatten. Jag har 2 kissar som har haft ständiga urinvägsproblem sista 5 åren och jag har märkt att besvären blir värre om de enbart äter torrfoder. Är också mycket misstänksam mot konserveringsämnena som finns i de flesta torrfodren (BHA, BHT, Propylgallat) även i de bra sorterna, Hill, RC mm. Ibland står det enbart - Godkända Konserveringsmedel av EU i innehållsförteckningen men då är det nästan alltid någon av ovanstående kemiska antioxideringsmedel i. Biverkningarna från dessa är bla: Leverskador,cancer, astma, ökat aggresionsmönster. Känns ju inte alls bra att ge detta till sin kisse, i tron att man ger ett bra foder. Numer ger jag torrfoder James Wellbeloved som är det renaste torrfodret jag har hittat. Å andra sidan undrar jag hur mycket näring det är i blötmaten när 85% består av vatten? Som sagt jag tycker detta är mycket svårt, hur man än gör känns det inte riktigt bra tyvärr. BARF mat är säkert det bästa men då tror jag man måste vänja dom från början vid det.
  När det gäller kattsand har jag kört med Pussi compact i många år. Jag tycker den har varit ganska bra men samtidigt är jag lite osäker på hur ofta jag bör byta den. Det står på påsen att om sandlagret alltid är 5 cm behöver man inte byta ofta alls. Jag upplever heller inte att den luktar men många gånger går kissarna fram till en låda men sedan väljer dom en annan? Jag försöker nu ändå byta helt var tredje månad. Har 8 lådor så jag har inte råd oftare än så. En sak som jag undrar över om bakterier lätt sprids i kattlådorna? Om någon kisse har urinväginfektion bör man byta i alla lådor då? Hur känsligt är det, någon som vet?
  Det är väl jättebra Malin att du ger kolonikissarna lika bra mat som dina kissar hemma:)/ Marie Helming

  SvaraRadera
 9. Vi äter numera Eukanuba Sterelized och i lådan har vi Pussi Compact.
  Rätt tänkt, Malin!
  Klart, att våra missgynnade vänner ska ha bästa tänkbara mat!
  Vi bytte från RC Sterelized till Eukanuba eftersom matte läste, att RC innehöll mycket majs och vegetabilier. Vi katter är ju faktiskt rovdjur, inte vegetarianer eller veganer! Matte frågade i djuraffären efter käk med mycket kött i och fick rådet att köpa Eukanuba.

  Funkar alldeles förträffligt!
  När det är fest, äter vi Sheba.

  Tass, tass
  M & V

  SvaraRadera