Kontakta oss via vår blogg eller e-post ostgotakatterna@live.se

onsdag 11 april 2012

En viktig lista!

Instruktioner om ”Blygisen” (såhär gör jag)

1. Låt lilla missen vara i ett eget rum till att börja med och se till att den lille/a inte kan smita ut.

2. Ställ mat och vatten och sandlåda så att den vågar gå på toa och äta och dricka, utan att bli störd.

3. Om du har en snäll katt så låt denne/a komma in och hälsa på sin nya kompis och leka med leksaker och nosa runt lite, de måste vänja sig och dessutom känner sig säkert lilla ”blyger” ensam till en början och vill ha sällskap!

4. En tam snäll katt kommer göra ”blyger” tamare snabbare, för ”blyger” läser av den tama kattens beteende.

5. Klappa försiktigt, för de är klappbara, de gillar speciellt mycket att man klappar på huvudet och mellan öronen och under hakan. Kroppen smeker man med hela handen och vid huvudet med fingertopparna.

6. Godis och skinka, kalkon, leverpastej funkar bra som mutor för att få ”blyger” handtam.

7. Till en början vågar kanske inte ”blyger” ta godis ur handen, men det kommer, ta det bara lugnt. Tala till raringen med lugn röst så kommer det förknippas med ljuv musik och belöning.

8. Om inte ”blygis” vågar ta godis ur handen, lägg det framför nosen eller tassarna så att den ser att den får belöning efter smek, för då förknippar den kel och smek med belöning – vilket blir positivt!

9. De här ”blygisarna” är fullt klappbara, men inte lyftbara till en början, det får man öva på när katten blir mer trygg och vågar äta och gå på lådan i din närhet.

10. För att få katten tam så får man hela tiden gå ett steg längre än vad katten vill – alltså pusha den lite för att våga mer.

11. När katten är helt trygg med er, stryker sig mot benen när ni kommer in eller ropar efter er, tittar efter er när ni går ut, belöna och låt den träffa era egna missar. Ni ska bli en stor trygghet för den här lilla blygisen.

Glöm inte att stänga dörren ibland, för lilla missen kanske inte vågar gå på toaletten eller äta om den hela tiden blir störd av andra katter eller oss tvåbenta. På nätterna brukar blygisen vara mer aktiv (de är nattdjur) och vågar gå på toa och äta för då är det lugnt och stilla, när alla sover.

De här missarna tar inte lång tid att få tama, men det kräver, tid – tålamod för att de ska få full tillit till oss tvåbenta stora ”monster” som de inte är helt vana vid till en början.

Ett steg i taget, ena foten framför den andra så har ni snart en fullt tam katt som kommer när ni ropar.

Låt handen bli en belöning, låt den söka närkontakt med handen så den förstår och förknippar handen med antingen godis eller smek och kel.

Låt det ta tid – och ni har fått en livskamrat som för alltid kommer gå vid er sida!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Kram
Malin

5 kommentarer:

 1. Väldigt klokt! vi försöker följa dem till punkt o pricka. Nu har vi dock lite problem vår hund Astrid!! snäll och går bra ihop med Wille och Kajsa men lilla katt ska vi inte skrämma med en vovve just nu. Nu ska jag traska till jobbet och Astrid ska följa med idag. Lilla katt ska jag öppna dörren för så han får checka in läget under dagen utan vovve. I natt var han ledsen så husse har suttit och klappat, jag har inte hört ett ljud sovit som en stock. Men tydligen så var det väldigt ensamt o sorgligt en stund.
  Det bästa är att han inte gömmer sig utan verkar trivas i fönstret och det är bra för då kan vi klappa utan utan krångel.
  Min fina lilla Katt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det går bra med lilla Svart <3

   Radera
 2. Svar
  1. Är det något som du tycker borde stå med som jag har glömt Caroline?
   Man kanske får göra om listan vartefter :)
   Nosbuff från alla missarna

   Radera
 3. Margareta Pennebrink18 april 2012 22:50

  Jättebra lista, har ju blyga Smulan här. Feliway i kontakten i kissens rum tycker jag är bra.

  SvaraRadera